Profil de producător local: Lucian Chiorean și Ioana Moldovan

Așa cum v-am obișnuit, să facem cunoștință cu ai noștri producători locali. Să dăm o față dincolo de denumirea de producător local. Azi în prim plan, Ioana Moldovan și Lucian Chiorean ne-au răspuns întrebărilor tip oracol. 

  1. Să facem cunoștință! Care este numele dumneavoastră

Numele noastre sunt Lucian Chiorean și Ioana Moldovan.
     

      2. Acum, să începem să vă cunoaștem afacerea. Cum se numește ea (numele afacerii)?

Lucian Chiorean: producător de flori, legume, plante aromatice și mure. Alt nume încă nu am găsit.

      3. Care a fost sămânța din care s-a dezvoltat afacerea dumneavoastră? Cu alte cuvinte, cum a luat ea naștere, de unde a plecat tot?

De mic am lucrat pe lângă bunic, am primit cunoștințe și sfaturi de el. Am rămas drag de pământ și de roadele lui. Când a venit vremea intrării la facultate aproape instictiv am ales USAMV-ul, cunoștințele ,,din bătrâni'' au primit și ajutor științific, am început într-un solar, acasă să cultiv salată, am experimentat cu câteva flori, apoi salată și ceapă verde, mai multe flori și din specii diferite. Și ușor, ușor 15 ani mai târziu am ajuns ... azi când producem flori, legume, plante aromatice și mure.

       4. Care considerați că este cea mai mare provocare în domeniul dumneavoastră? Sau cel mai dificil lucru când vine vorba despre a lucra cu plantele/florile?

Găsirea unei modalități prin care, în contextul actual florile produse de noi să ajungă la cumpărători. Cel mai dificil lucru este faptul ca plantele nu au week-end :) și că neputând vorbi, trebuie să fim foarte atenți la ce nu le place.

       5. Numiți cel mai ușor de îngrijit plantă/floare pe care o aveți în portofoliu/seră/grădină. Acea plantă/floare de care ar putea avea grijă oricine.

Mușcata. Mușcata este o plantă iubitoare de lumină, cu un colorit deosebit, are nevoie doar de o udare și fertilizare moderată, iar creșterea și înflorirea ei sunt de cele mai multe ori spectaculoase.

        6. Sfatul de bază atunci când vine vorba despre îngrijirea unei plante/a unei flori este:

Sfaturi de bază sunt două: Să îi acordăm măcar de două ori pe săptămână 2 minute în care să o privim atent și să observăm dacă s-a schimbat, are părți ofilite, îngălbenite. Și dacă planta este la ghiveci să rotim ghiveciul, astfel incât creșterea plantei să fie uniformă și circulară.

        7. Care este planta/floarea care nu vă lipsește niciodată din casă?

Mușcata. Dreaptă, tradițională.

        8. Dacă ați fi Noe, iar barca dumneavoastră ar fi o seră, care ar fi trei plante/flori pe care le-ați salva pentru omenire?

Mușcatele, begoniile și menta.

        9. Un gând bun pentru toți oamenii, mai ales acum, în aceste vremuri? Sau poate un citat despre plante/flori care v-a uns la inimă?

Sperăm că o să trecem cu bine peste această perioadă, că la finalul ei o să fim mai simpli, mai atenți la familie și prieteni și la ce contează cu adevărat.