Profil de producător local: USAMV

Continuăm seria de întrebări tip oracol și iată-ne ajunși la profilul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, o prezență obișnuită pe Strada Potaissa încă din 2018. 

Ca o paranteză, noi, organizatorii evenimentului omonim, considerăm esențială implicarea unei universități în aspecte care țin de viața comunității în care aceasta își desfășoară activitatea pe cât mai multe paliere. Pe lângă experiența creșterii culturilor de plante, experiența comercializării acestora către un public în perpetuă schimbare este extrem de necesară și demonstrează o abordare sănătoasă, în concordanță cu solicitările și exigențele pieței în care toți funcționăm. 

Dar, trecând peste acest intro exhaustiv dedicat motivului pentru care considerăm oportună prezența USAMV pe această listă, trecem direct la întrebări și răspunsuri de tipul oracolului:  1. Să facem cunoștință! Care este numele dumneavoastră?

 Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca este una dintre cele mai longevive instituții de învățământ superior din Transilvania și se bucură de o lungă radiție, fiind fondată în anul 1869. În prezent, universitatea noastră este una dintre cele mai prestigioase universități de științele vieții din România.

În ultimuldeceniu, USAMV a cunoscut o dezvoltare impresionantă, mai ales în urma modificării misiunii și strategiei sale pentru a deveni o universitate de cercetare.

În fiecare an, peste 6500 de studenți, specialiști în agricultură, horticultură, biotehnologie, zootehnie, medicină veterinară, știința și tehnologia alimentelor absolvă cursurile universității noastre.

  1. Acum, să începem să vă cunoaștem afacerea. Cum se numește ea (numele afacerii)?

Stațiunea Didactică Experimentală încorporează mai multe entități: Ferma Cojocna, Stațiunea de Cercetări Horticole, Ferma Jucu, Stațiunea Viticolă Apoldu de Sus.

Stațiunea de Cercetări Horticole Cluj-Napoca și-a orientat activitatea cu prioritate spre cercetarea științifică îmbinată armonios cu activitatea sectorului horticol în general și a celui pomicol în special, concomitent cu desfășurarea activității producției proprie.

Stațiunea de Cercetări Horticole Cluj-Napoca are un rol extrem de important în formarea studenților de la facultatea de Horticultură, fiind locul unde aceștia își desfășoară activitățile practice. Se organizează în cadrul unității, demonstrații practice legate de tăieri la pomi, trandafiri, plantări pe diferite domenii de activitate care implica o pregătire specială în vederea formării profesionale a studenților.

  1. Care a fost sămânța din care s-a dezvoltat afacerea dumneavoastră? Cu alte cuvinte, cum a luat ea naștere, de unde a plecat tot?

Misiunea asumată de către USAMV este cercetare științifică avansată și educație. Pentru realizarea acestei misiuni, universitatea este implicată în generarea de cunoaștere științifică, dezvoltare, inovare, transfer tehnologic și formare profesională de nivel universitar. Universitatea noastră are și un caracter antreprenorial și dorim să îndrumăm studenții noștri pe acest drum și, în același timp, să oferim clujenilor niște produse locale de calitate superioară, la un preț accesibil.

Cultivarea mușcatelor este o activitate generatoare de venituri importantă în practica studenților de la Facultatea de Horticultură în care sunt implicați și cercetători ai Stațiunii de Cercetare Horticolă Transilvania.

 

  1. Care considerați că este cea mai mare provocare în domeniul dumneavoastră? Sau cel mai dificil lucru când vine vorba despre a lucra cu plantele/florile?

 

Provocările sunt diverse într-o instituție de învățământ superior care pregătește studenți în domenii precum agricultură, horticultură, biotehnologie, zootehnie, medicinăveterinară, științașitehnologiaalimentelor.

               Cultivarea mușcatelor presupune implicare și muncă, de la alegerea butașilor de mușcate, a solului, la tranplantarea butașilor în ghivece sau aplicarea de tratamente fitosanitare atunci când este nevoie. Cel mai dificil este cu siguranță transplantarea lor a celor 10.000 de butași de mușcate.

 

  1. Numiți cel mai ușor de îngrijit plantă/floare pe care o aveți în portofoliu/seră/grădină. Acea plantă/floare de care ar putea avea grijă oricine.

 Mușcatele (denumire științifică Pelargonium sp.) sunt specii floricole ușor de îngrijit. Este important ca mușcatele să fie poziționate la lumină intensă, chiar în soare direct ceea ce presupune ca udarea lor cel puțin o dată pe zi, direct pe sol.

  1. Sfatul de bază atunci când vine vorba despre îngrijirea unei plante/a unei flori este:

 Apa este elementul principal de care plantele floricole au nevoie, așadar, vom fi atenți la acest aspect.  

  1. Care este planta/floarea care nu vă lipsește niciodată din casă?

Din fericire, plantele floricole ne înconjoară la tot pasul în USAMV Cluj-Napoca. Campusul universității este un adevărat colț de rai, așa că ar fi extrem de dificil să vă spunem ce flori sau plante decorative ne lipsesc.

  1. Dacă ați fi Noe, iar barca dumneavoastră ar fi o seră, care ar fi 3 plante/flori pe care le-ați salva pentru omenire?

 Această e cu siguranță o alegere nu tocmai ușoară. Dacă situația ar fi de așa natură, am alege porumbul (Zea mays) pentru a ne asigura că pe viitor vor exista agricultori, un piersic (Prunus persica) pentru florile superbe care-l împodobesc primăvara și pentru fructele gustoase, iar a treia alegere și nu cea din urmă ar fi  bujorul (Paeonia sp.) fără de care lumea ar fi mai puțin frumoasă.

  1. Un gând bun pentru toți oamenii, mai ales acum, în aceste vremuri? Sau poate un citat despre plante/flori care v-a uns la inimă?

”Florile sunt cele mai frumoase cuvinte și hieroglife ale naturii, prin care ne arată cât de mult ne iubește.” – Goethe

 

A răspuns Ing. drd. Andreea Moldovan din partea USAMV. 

PS: să nu ratați mușcatele de la USAMV în această perioadă.