Sfaturi de la USAMV - Transplantarea plantelor floricole

Cum transplantăm cu succes plantele floricole în ghivece

Transplantarea plantelor floricole în ghivece este uneori necesară pentru dezvoltarea lor armonioasă. Este foarte important ca acest proces să decurgă corect, pentru că transplantarea făcută greșit influențează înflorirea, aspectul și starea plantelor.

Pasul 1       

Perioada propice pentru transplantarea plantelor floricole la ghiveci este primăvara sau toamna. Începem prin a alege ghiveciul potrivit ca mărime pentru planta pe care dorim să o transplatăm, în funcție de înălțimea plantei. E important să folosim ghivece din materiale cât mai naturale, precum lutul.

Puteți determina momentul potrivit pentru transplantare și după starea rădăcinilor. Dacă rădăcinile ies din ghiveci, va fi nevoie ca planta să fie mutată într-un ghiveci mai spațios. Transplantarea se recomandă și în cazurile când floarea este bolnavă sau dacă solul este unul sărac și fără textură.

Pasul 2   

           

Plantele se scot cu grijă din ghivece, astfel încât să nu frângem tijele florale sau ramurile plantelor. Cu o foarfecă de grădinărit tăiem puțin din rădăcini iar apoi poziționăm planta cu tot cu pământ în noul ghiveci.

Pasul 3

        

Pentru un drenaj eficient și pentru a preveni riscul de putrezire a rădăcinilor vom folosi bile din argilă, pietricele, gresie mărunțită, bucăți de cărămidă sau scoici care se pun primele în ghivece/jardiniere.

Pasul 4

        

Urmează să așezăm în ghiveci/jardinieră solul pe care l-am ales în funcție de nevoile speciei floricole. Dacă planta va fi transplatată cu pământul din vechiul ghiveci, atunci suntem atenți să folosim pământ încât să permită plantei să intre cu totul în noul ghiveci/jardinieră. 

Pasul 5

În cazul în care transplantați mai multe plante într-o jardinieră mai mare, niciodată să nu le poziționați una lângă cealaltă. Spațiul rămas între ele va fi suficient pentru ca ele să se poată dezvolta armonios.

Pasul 6

Urmează să completăm cu sol până ghiveciul sau jardiniera este plină, după care, cu vârful degetelor apăsăm cu grijă solul la baza plantei.

Pasul 7

Ultima lucrare și una dintre cele mai importante este udarea plantelor transplantate cu apă din belșug.

Spor la grădinărit!

 

Sursă fotografii: USAMV Cluj-Napoca

Ing. peisagist Andreea Moldovan

USAMV Cluj-Napoca